Skal dine nye møbler købes kontant, på afbetaling eller med et forbrugslån? Her er hvad du skal overveje ved hver løsning

Er du ved at opdatere din indretning, eller er du lige flyttet til nye omgivelser, som kræver andre møbler. At indrette kan være et bekosteligt projekt, når du har forelsket dig i det helt rigtige møbel. Men med en velovervejet betalingsordning, kan drøm blive virkelighed. Det er blot vigtigt at kende til fordele og ulemper ved eksempelvis afbetaling eller kviklån. Læs med her og bliv klog på økonomien bag dit næste møbelkøb. 

Kontant køb for dig, der har fyldt sparegrisen godt op

Følelsen af at betale et møbel kontant er god. Måske du har sparet op og ønsket dig et bestemt møbel længe: Den helt rigtige garderobeløsning, en fantastisk seng eller et smukt indskudsbord, der matcher tapetet. 

Velovervejede møbelkøb giver dig ofte mulighed for at spare op over længere tid og så slå til. Men det kan også bremse drømmen, hvis møblet du kigger efter er i begrænset sortiment. Lige i det tilfælde er det gamle ordsprog om, at "man ikke må sælge skindet, før bjørnen er skudt", ikke så brugbart. 

Men samtidig giver kontant køb et rigtig fint overblik, da metoden er mere simpel og nem at overskue efterfølgende. Dit drømmemøbel kommer med andre ord ikke til at have indflydelse på lommepengene i den kommende måned. Og hvem vil ikke hellere spise dejlig spansk tapas frem for havregrød lørdag aften? Måske, hvis det lige er i bytte for det der skønne sidebord eller det håndvævede tæppe. 

Så er det godt, at der findes afbetalingsløsninger, som kan bringe dig nærmere din møbeldrøm. Du skal blot være påpasselig. 

Dit ønskemøbel på afbetaling gør drømmen til virkelighed. Men det er en god ide at lægge et budget

Du har visionerne. Og bag store indretningsdrømme er af og til også store handlinger. Derfor kan det give mening at købe et vaskeægte ønskemøbel på afbetaling. 

Det vil sige, at du betaler til virksomheden i små bidder over en aftalt periode. Du låner så at sige til dit køb. 

Men mens du helt sikkert får indrettet den smukkeste stue, der virkelig er gjort af drømmestof, så kræver det, at du efterfølgende er særligt dygtig til at overholde dit budget. Kodeordet er overblik. 

Et godt råd er nøje at overveje din økonomi de efterfølgende måneder efter købet. Herunder ikke mindst dit mådehold, for hvis du har købt en lille samling møbler på afbetaling, er der måske ikke plads til flere pludselige indskydelser i budgettet. 

Økonomien bliver måske mere begrænset og du kan få behov for at skære ned på andre vaner. 

Her kan et budget være den lige vej frem og en meget brugbar rettesnor. Det er faktisk uundværligt. Ved at notere dine samlede udgifter og indtægter i forskellige kategorier, er det muligt at se måned for måned, hvad du faktisk har til rådighed, mens du afbetaler.

Styr på økonomien giver en dejlig ro i maven og plads til kreativiteten. 

Et forbrugslån er en hurtig vej til en smuk stue. Men du skal være opmærksom på alt det med småt 

En anden metode til at indfri indretningsdrømmen er et kviklån. Men det er meget nødvendigt, at du er omhyggelig og har det fulde overblik over lånet og konsekvenserne ved lånet. 

Fordelen ved kviklån er, at du kan stifte lånet hurtigt online uden at skulle stille sikkerhed. Du skal blot kreditvurderes. 

Men det har også en bagside. Flere glemmer at overveje deres økonomi nøje og lave det nødvendige budget. 

Det er blandt andet vigtigt at være opmærksom på det såkaldte ÅOP, der er en sats, der beskriver samtlige omkostninger ved lånet som blandt andet administration og stiftelse. Renten i sig selv er ikke nok, men det kan flere misforstå. 

Hvis du overvejer et kviklån til et møbel, er et meget brugbart råd at sammenligne flere forskellige kviklån. En række hjemmesider tilbyder en oversigt over lånene. Her kan du sætte dig ind i alle omkostninger og tage et kvalificeret valg. Kviklån er ikke så hurtigt, som flere tror. Det er tommelfingerreglen. 

Fordele og ulemper ved kviklån

Den store fordel ved kviklån er, at der ikke er langt fra drøm til virkelighed, hvis du lige mangler de sidste penge på møbelkontoen. Du skal ikke stille sikkerhed, lånet foregår online, det er let at blive godkendt og derfor går det hurtigt. Lånet kan give det sidste skub, som gør, at ting kan lade sig gøre. 

Men udfordringen er, at det kan gå lige rigeligt hurtigt at låne online. Undgå derfor gerne at lave impulsive lån. Men baser gerne lånet på et budget, som du har lagt med fin luft i din økonomi. Hvor lang tid vil det eksempelvis tage dig at afbetale lånet. Og hvor meget mere vil lånet reelt koste dig? Her er et overblik over hele lånets omkostning igen afgørende. 

Lad os vende tilbage til møblet du drømmer om: Gør eksempelvis ønsker til virkelighed ved sikkert at kombinere de tre metoder

Kontant betaling er selvfølgelig ofte at foretrække, når det gælder møbelkøb. 

Men nogle gange er vejen til det bedste resultat lidt mere snørklet, end vi kunne tænke os. Så længe, du bevarer overblikket og tager godt vare på din økonomi, kan du kombinere de tre metoder med god ro i hjertet. 

En ny sofa, en chaiselong, der matcher, tæppet, der binder hele herligheden sammen og så de der cremefarvede lamper, der er prikken over i'et. Lad os sige, at du har sparet sammen til både en sofa, smukke indskudsborde og tekstiler. Men lamperne mangler du til. I det tilfælde kan et lille, velovervejet lån bringe stor glæde og sætte det gode punktum for indretningsprojektet. 

Da er det at tage blok og papir frem. Eller endnu bedre et fint regneark, finde en oversigtsside for forskellige lån og gå systematisk til værks. 

Det er muligt, så længe du altid føler, at du har overblik. Held og lykke med dit indretningsprojekt. 

Menu
Top